stoffen sjaals

Sjaals en stoffen: een gids

Sjaals zijn er in veel soorten. Niet alleen is er verschil in afmeting, kleur en print, maar ook in stof. Deze laatste geeft een sjaal textuur, een bepaalde uitstraling en maakt of de sjaal geschikt is voor koudere temperaturen of niet. Goed om op te letten dus bij het kiezen van jouw perfecte sjaal. Daarom een gids: sjaals en stoffen.

Acryl sjaal

Acryl is de kunstmatige variant van wol. Acryl is vaak dé stof voor een gebreide sjaal. Acryl sjaals zijn net zo warm als echte wollen sjaals, maar kriebelen vaak minder omdat de garens zachter zijn. Comfortabel dus om te dragen. Nadeel is wel dat acryl snel kan gaan pluizen.

Chiffon sjaal

Chiffon is een soepele, doorzichtige stof gemaakt van zijde, kunstzijde of katoen. Dankzij de soepele en fijne, lichte textuur hebben sjaals van chiffon een elegante uitstraling, ideaal om te dragen naar een zomerse bruiloft.

Jersey sjaal

Jersey is geen stofsoort, maar een naam voor stoffen die op een bepaalde manier zijn gebreid. Jersey wordt vaak gemaakt met als basis katoen. Sjaals van jersey zijn rekbaar en zacht. Net zoals t-shirts. Ze passen daarom goed bij een casual kledingstijl.

Katoenen sjaal

Perfect voor de zomer, want katoen neemt makkelijk vocht op. Nat katoen is zelfs sterker dan droog katoen! Katoen is een natuurlijke vezel uit de katoenplant, die wordt gesponnen tot draden. Het is goed wasbaar en blijft lang mooi. Wel kan een katoenen sjaal snel kreuken. Vaak wordt het katoen daarom verwerkt met een andere stof, bijvoorbeeld met polyester.

Linnen sjaal

Linnen is een echte zomerstof en is nog luchtiger dan katoen. Linnen is een weefsel dat wordt gemaakt van vlas, de vezels komen rechtstreeks van de stengel van de plant. Hierdoor heeft linnen veel structuur en houdt zijn vorm beter dan veel andere dunne stoffen. Doordat een linnen sjaal dus niet erg soepel is, kan de stof snel kreuken. Een mix met bijvoorbeeld katoen zorgt ervoor dat een linnen sjaal iets soepeler valt en minder snel kreukt.

Modal sjaal

Modal is een zachte, soepele stof – ideaal voor sjaals! Deze stof wordt gemaakt van beukenhout. De houtvezels worden door een chemisch proces verpulverd en verwerkt tot mooie gladde vezels, zonder onzuiverheden. Dit resulteert in een superzachte, gladde stof die vergelijkbaar is aan zijde, maar net zo praktisch en sterk is als katoen. Modal is goed wasbaar en de geverfde kleuren blijven lang mooi. Er zijn sjaals die van 100% modal worden gemaakt, maar de meeste modal sjaals bestaan uit een mix van bijvoorbeeld modal met viscose.

Polyester sjaal

Polyester is een synthetische stof, dit betekent dat deze niet gemaakt is van natuurlijke grondstoffen maar kunstmatig is vervaardigd. Een polyester sjaal kreukt bijna niet en gaat niet pluizen. Nadeel is wel dat deze stof geen vocht opneemt en dus zweterig kan aanvoelen. Meestal wordt polyester verwerkt in combinatie met een andere stof, zoals katoen.

Viscose sjaal

Viscose is de kunstmatige variant van katoen. Het heeft dezelfde eigenschappen als katoen, is goed vochtabsorberend en het draagt fijn. Wel is viscose wat slapper van structuur en als de stof nat wordt, is viscose niet erg sterk. Daarom is een viscose sjaal vaak gemaakt in combinatie met polyester of modal.

Wollen sjaal

Wol. Dé stof voor een wintersjaal. Wol is afkomstig van de vacht van schapen of andere dieren. Het is warm, duurzaam en met de juiste behandeling kun je jaren plezier hebben van je wollen sjaal. Ideaal voor de winter.

Zijden sjaal

Anders dan bijvoorbeeld katoen en linnen (gemaakt van plantaardige vezels), is zijde een natuurlijke stof gemaakt van eiwitvezel. Het weefsel wordt gemaakt van het spinsel van de zijderups. Een zijden sjaal glanst, is delicaat en lijkt perfect om te dragen naar een zomerse bruiloft. Een nadeel is wel dat zijde niet de meest ademende stof is, het neemt vocht niet erg goed op en past zich aan de lichaamstemperatuur aan. Om deze reden is een zijden sjaal geschikt om te dragen tijdens koudere temperaturen, zijde kan je warm houden.

We hopen dat je na het lezen van deze blog weet van welke stof jouw perfecte sjaal gemaakt moet zijn. Happy sjaals shoppen én sjaals knopen!

Bronnen
http://www.indemode.nu/winkel/10-topstoffen-en-wat-je-erover-moet-weten
http://www.refinery29.com/breathable-clothing-material
wiki.watmooi.nl/pages/Modal

Geef een reactie