Moderne sjaal breien

Een moderne sjaal breien: zo doe je dat

Een sjaal breien. Het heeft dan misschien een wat stoffig imago; het resultaat mag er zeker zijn! Want een fijne wollen sjaal doet het áltijd goed. Maar ga je een sjaal breien, dan wil je er natuurlijk wel één maken die modern is. In deze blog geven we een paar tips voor het breien van zo’n sjaal.

Weg met ingewikkelde breisteken en patronen

Als het gaat om een wollen sjaal, dan draait het eigenlijk vooral om eenvoud. Less is more is het credo. Dus ga je een sjaal breien, gooi het idee van ingewikkelde breisteken en patronen dan overboord. Deze maken het breien onnodig ingewikkeld en geven de sjaal bovendien die ‘oubollige’ homemade uitstraling.

De kleur: één die je goed staat

En dan de kleur. Ook hier is het ons advies om het zo eenvoudig mogelijk te houden. Ga niet voor een overvloed aan kleuren of voor een wol met draad met overlopende kleuren. Houd het simpel en kies gewoon één kleur.

Neem er één die ten eerste goed staat bij je gezicht. Hierover schreven we een blog met advies van een stylecoach. Een modekleur hoeft het niet per se te zijn. Dit is misschien mooi meegenomen, maar wil je écht een paar jaar plezier hebben van je gebreide sjaal, dan is het belangrijker om te gaan voor de kleur die jou goed staat.

Toch even de modekleuren checken? Pantone publiceert elk half jaar een Fashion Color Trend Report! 

Een makkelijke en moderne breisteek

Heb je de kleur gevonden, dan kan je aan de slag. Voor een moderne sjaal zijn de meest simpele breisteken helemaal perfect. Bijvoorbeeld de patensteek of de tricotsteek. Deze breisteken hebben een gelijkmatige uitstraling. Ze geven je sjaal die less is more uitstraling die we zoeken. Voor hoe je stap voor stap deze breisteken toepast, verwijzen we naar de experts!

Sjaal breien: de breedte en lengte

Een moderne sjaal is vaak wat langer; zo’n twee meter lang. De breedte varieert meestal tussen 35 en 50 centimeter. Dit is afhankelijk van de dikte van de wol en de dikte van de breinaalden. Werk je met vrij dikke wol en dikke breinaalden, maak de sjaal dan niet te breed. Anders maak je al snel een oversized sjaal die je misschien niet zo vaak draagt als je zou willen. Maar brei je met een dunne draad en dunne breinaalden, dan kan de sjaal wat breder worden.

Het is vooral een kwestie van een stukje breien en het resultaat bekijken. Denk je al snel dat de sjaal naar jouw smaak te smal of breed is; haal hem dan gewoon uit en begin opnieuw. Dit lijkt even extra werk en is dan ook demotiverend, maar op de lange termijn ben je jezelf dankbaar!

De uiteinden: met of zonder franje

Of je wel of geen franje aan je sjaal wilt – dat is een kwestie van smaak. Er zijn een heleboel moderne sjaals die ze niet hebben, maar er zijn er ook veel die ze juist wél hebben. Benieuwd hoe je franjes maakt? Deze video laat het stap voor stap zien. En… wil je wél franje? Vergeet dan niet dat deze je sjaal een stuk langer maken. Dus brei de sjaal zo’n 180 centimeter lang, zodat je aan beide uiteindes franje van zo’n tien centimeter kan maken.

Ben je expert op het gebied van breien? Op Pinterest vonden we een wollen sjaal mét brei-instructies (in het engels). In zijn eenvoud een tijdloze én moderne wollen sjaal! 

En klaar met de sjaal breien? Check hoe je je sjaal kan omdoen op onze pagina sjaals knopen!

Geef een reactie