hoe was je een cashmere sjaal

Hoe was je een cashmere sjaal?

Heb je een sjaal van honderd procent cashmere (of kasjmier), dan heb je daar wat euro’s voor neergelegd. En dan is het logisch dat je hem voorzichtig wilt wassen. Daarom: hoe was je een cashmere sjaal? We geven een paar tips.

Wat is cashmere?

Cashmere (of in gewoon Nederlands: kasjmier), is een wolsoort. Dit is wat het woordenboek Van Dale erover zegt:

kasj·mier (het; o)1wollen stof van de haren van een bep. geit

Maar, deze wolsoort is niet zómaar een wolsoort. Kasjmier is luxueus – sjaals van kasjmier zijn erg prijzig. Volgens REPEAT cashmere komt dit door de complexe en tijdrovende manier waarop het wol wordt gewonnen: namelijk van de ondervacht van de kasjmiergeit. Juist die ondervacht, maakt dat cashmere zo zacht is. Veel zachter dan schapenwol!

Is kasjmier zelfreinigend?

Hoewel je juist je kasjmier sjaal wilt wassen, is het niet verkeerd om er even bij stil te staan dat kasjmier zelfreinigend is. ‘Zelfreinigend?’ Horen we je denken… ‘Vies is toch vies?’ Dat is natuurlijk waar. Als een wollen kledingstuk echt vies is, moet je het wassen. Maar als dit niét het geval is, en je het kledingstuk of de sjaal simpelweg wilt wassen om het weer fris te hebben, dan kan je hier beter twee keer over nadenken.

Wol is – omdat het van de geit komt – een natuurlijke vezel. Eén die ‘wolvet’ bevat, wat ook wel lanoline wordt genoemd. Door dit natuurlijke vet trekt viezigheid nauwelijks in de vezels. Wil je je sjaal weer fris hebben, dan kan je hem gewoon een nachtje bij een open raam hangen; de vochtige lucht op het wol heeft hetzelfde effect als wassen.

Hoe moet je een cashmere sjaal wassen?

Omdat je zo zuinig bent op je sjaal, doe je hem natuurlijk niet zomaar in de wasmachine. Hoe modern die ook is. Het wolwasprogramma lijkt er speciaal voor bestemd, maar toch is het oppassen geblazen. Zeker bij het centrifugeren. Gebeurt dit te hoog, dan kan de sjaal beschadigen. Dus, wat dan? Handwas!

Jouw kostbare sjaal van kasjmier verdient een liefdevolle handwas. Dit betekent dus dat je hem in een koud of handwarm sopje legt. Eventueel doe je er een beetje wasmiddel bij dat geschikt is voor cashmere. Beweeg de sjaal door het water en spoel de stof een paar keer door met schoon water. Na het voorzichtige spoelen, druk je het water voorzichtig uit de stof. Eventueel kan je centrifugeren, maar dan wel kort en op een laag toerental: nooit hoger dan 800 toeren. Hierna laat je de sjaal platliggend drogen, bijvoorbeeld op een handdoek. [bron: REPEAT cashmere].

Tip! probeer de stof tijdens het wassen niet te veel uit te wringen. Sterke wrijving kan als resultaat hebben dat de garen gaan vervilten. Toch uitwringen, in plaats van centrifugeren? Dan kan je de sjaal in een grote handdoek wikkelen, en op deze manier het water er voorzichtig uitwringen. Doordat het wol in de handdoek zit ‘opgesloten’, beschadig je die zo min mogelijk.

Shop een kasjmier sjaal!

Geef een reactie