pluizende sjaal

Do’s en don’ts bij een pluizende sjaal

Heb je net zo’n mooie sjaal gescoord, zie je na enkele keren dragen al dat hij pluist. Enorm balen natuurlijk, want een pluizende sjaal lijkt al snel oud en versleten. Maar, ook zie je al die pluizen misschien op je jas. Heb je een zwarte mantel, dan zit die al snel onder een waas wol. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kan doen als je zo’n pluizende sjaal hebt. Hieronder geven we een aantal do’s en don’ts.

Sjaal ontpluizen met de hand

Zit je te wachten op de bus of trein, dan is de verleiding groot om een paar pluisjes van je sjaal te trekken. Toch is ontpluizen met de hand geen goed idee. Hoogstwaarschijnlijk is jouw pluizende sjaal namelijk gemaakt van een breisel. Of dit nu wol is of acryl; trek je aan een pluisje en blijkt dat vaster te zitten dan je dacht, dan trek je de draad uit het breisel. Resultaat is dat je haaltjes in de sjaal krijgt, en de vraag is of je die nog weer makkelijk wegwerkt.

Nagelschaartje to the rescue

Beter is het om pluisjes met een nagelschaartje weg te knippen. Ga voorzichtig te werken en knip pluisje voor pluisje van je sjaal. Het kost je wat tijd, maar op deze manier ontpluis je een sjaal op de ‘veiligste’ manier. Doordat een nagelschaartje een gebogen uiteinde heeft (wat je naar boven toe richt), is de kans klein dat je per ongeluk in het breisel eronder knipt.

En een scheermesje?

Een scheermesje is ook een goed hulpmiddel om pluisjes te verwijderen. Toch zijn we – als het gaat om sjaals – minder fan van deze manier. Een wollige sjaal is immers niet zo strak gebreid als een kledingstuk, en daarom bestaat de kans dat je ook het ‘goede’ breisel scheert – wat dus kapot gaat.

Tip! Het merk REPEAT cashmere heeft speciaal voor het probleem van pluisjes een pluizentondeuse ontwikkeld. Hiermee verwijder je bolletjes en pluisjes makkelijk van je sjaal, zonder dat je de stof vernielt.

Waarom pluist mijn sjaal eigenlijk?

In de winkel ziet een nieuwe wollige sjaal er altijd zo mooi uit: het breisel is nagenoeg perfect zonder haaltjes en pluisjes. Zodra je de sjaal echter gaat dragen, schuurt deze overal langs: als je hem omdoet, als je je jas aantrekt, als je beweegt… Het zachte breisel wordt dus de hele tijd heen en weer gewreven en zo ontstaan kleine bolletjes: pluisjes.

Sommige stoffen pluizen sneller dan andere. Zo staat acryl erom bekend dat de stof zacht is, maar ook snel pluist. Goedkope sjaals zijn dan ook meestal van acryl gemaakt. Kies je voor een sjaal van 100% wol, dan heb je waarschijnlijk minder snel last van pluisjes. Maar hoe dan ook, ook een wollen sjaal zal bij veelvuldig dragen gaan pluizen.

Pluizende sjaal diepvries

Enne, wil je een pluizende sjaal voorkomen? Op internet lazen wij de tip om een pluizende sjaal in de diepvries te leggen. Eén nachtje maar, en daarna zou de sjaal minder pluizen. Ga jij dit proberen en merk je resultaat? Laat het ons hieronder in de comments weten!

Geef een reactie